آیا اعتراض به جریمه رانندگی ممکن است؟+ معرفی روش
جریمهشدن به دلیل تخلفات رانندگی، رایجترین اتفاقاتی است که برای هر رانندهای رقم میخورد. البته گاهی اوقات، این جرایم به دلایلی مختلف به اشتباه ثبت میشود. چاره چیست؟ با صرف کمی وقت و صبوری میتوانید از طریق سایت پلیس راهور نسبت به این موضوع شکایت کنید. این موضوع چنان شایع است که هر زمان که برای گرفتن برگه خلافی به دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه میکنید، پس از تحویل برگه، سوال میپرسند که شکایتی از جریمهها دارید یا نه تا شما را راهنمایی کنند.
به یاد داشته باشید که اینگونه فعالیتهای اداری، ممکن است با راهاندازی یک سامانه جدید یا تغییر قوانین دستخوش تغییراتی شود؛ پس همیشه برای داشتن اطلاعات دقیقتر، سامانههای رسمی مانند پلیس+۱۰، سخا و راهور ۱۲۰ را چک کنید. در این مقاله، از تپسی مراحل، مدارک لازم و نکات مهم برای اعتراض به جریمههای نادرست را با هم مرور میکنیم.
انواع جریمه رانندگی
در آغاز راه باید روند اعتراض خود را بشناسید. این کار با توجه به جریمهای که نسبت به آن اعتراض دارید متفاوت است. انواع جریمههای رانندگی را میشناسید؟
انواع جریمه | توضیح مراحل |
تسلیمی | مامور راهور حضوری، به راننده برگه جریمه را تحویل میدهد. |
الصاقی | برگه جریمه روی شیشه خودرو چسبانده میشود. |
دوربین | توسط دوربینهای کنترل سرعت یا ترافیک در سیستم ثبت میشود. |
دو برگی | در صورت عدم توجه راننده به دستورات پلیس صادر میشود. |
خودداری | وقتی راننده از تحویل مدارک به پلیس خودداری کند، صادر میشود. |
اعتراض به جرایم تسلیمی رانندگی
اعتراض به جریمههای تسلیمی باید حداکثر دو ماه از ابلاغ جریمه انجام شود. برای این کار، باید مدرکی معتبر برای اثبات اشتباه بودن جریمه ارائه دهید؛ مثل تصاویر دوربین مداربسته جایی که خودرو در آن بوده مثل محل کار یا زندگی.
در مجموعه پلیس راهور، واحدی بهنام رسیدگی به تخلفات رانندگی وجود دارد که برای اثبات اشتباه بودن جریمه تسلیمی، باید با مدارکی که دارید حضوری به آنجا مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: نرخ جدید جرائم رانندگی اعلام شد
شرایط اعتراض به جرایم غیرتسلیمی رانندگی
جریمههای دوربینی یا الصاقی، در گروه جریمههای غیرتسلیمی است و ممکن است از وجود و صدور آنها اطلاعی نداشته باشید. اگر شماره شما در زمان خرید خودرو بهدرستی در سیستم پلیس راهور درج شده باشد، پس از صدور هر جریمه، پیامکی برای شما ارسال میشود تا از وجود آن مطلع شوید.
اگر به این شکل نیست، برای اطلاع از وجود جریمه، میتوانید از طریق سامانه پلیس راهور یا اپلیکشینهای مختلف این کار را در بازههای زمانی مشخص انجام دهید. ثبت اعتراض این دسته از جریمهها، بدون نیاز به حضور فیزیکی و از طریق سامانه سخا یا پلیس+۱۰ هم ممکن است. در این روند داشتن مدارک مستند مانند عکس، فیلم یا حتی شاهد معتبر مانند نگهبان یا سرایدار یک مجموعه، شانس موفقیت در اعتراض را بالا میبرد.
مدارک مورد نیاز برای اعتراض به جریمه رانندگی
برای ثبت و پیگیری اعتراض به جریمه رانندگی، باید مدارکی دال بر مالکیت خودرو و مدارک شناسایی شخصی به همراه داشته باشید. تنها فردی که نام او روی سند درجشده، میتواند برای شکایت اقدام کند. مدارک زیر را زمانی که برای شکایت مراجعه میکنید، باید به همراه داشته باشید:
- کارت ملی مالک (اگر راننده فرد دیگری بوده کارت ملی او هم باید ارائه شود)
- گواهینامه رانندگی معتبر و مطابق با کلاس وسیله نقلیه
- کارت خودرو
- برگه جریمه مورد بحث و مدارک مستند (شامل عکس یا فیلم برای اثبات اشتباه در صدور جریمه)
مراحل اعتراض به جرایم رانندگی
- استعلام خلافی خودرو: از طریق سامانه راهور ۱۲۰ یا اپلیکیشنهای معتبر، خلافی خود را دریافت کنید.
- بررسی و صحتسنجی جریمه: نوع و جزئیات جریمه را بررسی کنید و مطمئن شوید که به اشتباه صادر شده است.
- ثبت اعتراض: از طریق دفاتر پلیس+۱۰، سامانه سخا یا مراجعه حضوری به واحدهای رسیدگی، اعتراض خود را ثبت کنید.
- در انتظار بررسی: پرونده شما توسط کارشناسان راهور، با کمک دوربینهای شهری بررسی میشود. ممکن است در این مسیر از شما مدارک تکمیلی یا توضیحات بیشتری خواسته شود.
- صدور رای: نتیجه اعتراض (ابطال جریمه، کاهش مبلغ یا تایید جریمه) از طریق پیامک یا در سامانهای که ثبت شکایت کردهاید، به شما اعلام میشود.
لازم است که در تمام مراحل پیگیر وضعیت پرونده باشید تا در صورت نیاز، مدارک بیشتر را ارائه کرده یا اقدامات لازم را انجام دهید.
بیشتر بخوانید: سقف جریمه برای توقیف خودرو
مدت زمان حصول نتیجه
مدت زمان رسیدگی به اعتراض به جرایم رانندگی، در صورت تکمیل بودن مدارک، بین 1 تا 7 روز کاری است. البته تعداد پروندهها در مراکز رسیدگی و مستندات ارائهشده توسط راننده گاهی این زمان را افزایش میدهد.
برای پیگیری نتیجه، میتوانید به دفتر پلیس +10 یا مرکز اجرائیات راهور مراجعه کنید. اگر رای به نفع شما حاضر شد و رای واحد رسیدگی به حذف جریمه مذکور بود، مدارک آن را تا نهایی شدن حکم نگه دارید.
بهتر است یکماه بعد دوباره خلافی خودرو را دریافت کنید تا از حذف جریمه مورد بحث مطمئن شوید. اگر پس از طیکردن این مراحل همچنان جریمه برای شما درج شده بود، با مراجعه حضوری یا تماس تلفنی با واحد رسیدگی، موضوع را دوباره پیگیری کنید.
سوالات متداول
1- آیا میتوان همزمان به چند جریمه اعتراض کرد؟
بله، میتوانید برای هر جریمه، به طور جداگانه، درخواست اعتراض ثبت کنید.
2- اگر اعتراض پذیرفته نشود، چه باید کرد؟
در صورت رد اعتراض، باید جریمه را پرداخت کنید. البته در موارد خاص میتوانید تقاضای تجدیدنظر کنید.
3- اعتراض به جریمه دوربین زمانبندی خاصی دارد؟
بله، باید ظرف مدت ۶۰ روز پس از رویت جریمه در سامانه یا دریافت پیامک، اعتراض ثبت شود.
4- آیا برای اعتراض به خلافی خودرو، حضور مالک خودرو ضروری است؟
بله مگر آنکه فردی وکالتنامه رسمی از مالک داشته باشد.