در کمتر از ۱۰ دقیقه سفیر تپسی شوید!

معرفی روش های تشخیص رنگ شدگی خودرو

شاید برای شما هم پیش آمده که هنگام خرید خودرو، فروشنده با اطمینان به شما بگوید: «ماشین بدون رنگه، یه خط نداره!». اما وقتی به مرکز تشخیص رنگ می‌روید، می‌فهمید که هم دور رنگ است و هم سقفش صافکاری شده! در این شرایط است که آشنایی با روش‌ های تشخیص رنگ شدگی خودرو، به کمک‌تان می‌آید. اگر بدانید تشخیص رنگ خودرو با گوشی، چشم یا آهنربا چگونه است، دستِ بالا را در معامله ماشین دارید. در این مطلب از دانستنی‌های ماشین در تپسی، یاد می‌گیرید که چطور از پس این کار بربیایید.

فهرست مطالب

تشخیص رنگ شدگی خودرو چیست و چه اهمیتی دارد؟

رنگ‌شدگی ماشین یعنی قسمتی از بدنه خودرو به دلیل تصادف یا آسیب، دوباره رنگ شده است. اما چرا این موضوع مهم است؟ چون رنگ شدگی می‌تواند نشانه تعمیرات سنگین باشد و روی قیمت و امنیت خودرو تأثیر بگذارد. از جمله سایر دلایل اهمیت این موضوع عبارت‌اند از:

  • کاهش ارزش خودرو
  • تأثیر بر فروش مجدد
  • تأثیر بر استحکام بدنه
  • تأثیر بر بیمه و خسارت‌ها
  • احتمال تغییر رنگ در آینده
  • ایجاد تفاوت در ظاهر خودرو
  • تشخیص کیفیت تعمیرات قبلی
  • امکان پنهان‌ماندن آسیب‌های جدی

روش‌های تشخیص رنگ شدگی خودرو

حالا که متوجه شدید چرا تشخیص رنگ خودرو مهم است، وقتش رسیده که با روش‌های تشخیص آشنا شوید. بعضی از این روش‌ها بسیار ساده‌اند، حتی می‌توانید با یک نگاه، یک لمس یا حتی یک وسیله دم‌دستی، متوجه شوید که ماشین رنگ دارد یا نه. در ادامه، این روش‌ها را بررسی می‌کنیم: 

1.    تشخیص رنگ شدگی خودرو با چشم

اولین و ساده‌ترین روش، «نگاه کردن» است. اما نه یک نگاه ساده! باید مثل یک کارآگاه، با دقت به جزئیات بدنه توجه کنید. تفاوت در رنگ، موج‌های ریز روی بدنه یا ضخامت غیرعادی رنگ معمولاً نشانه‌ای از رنگ‌شدگی هستند. حالا بیایید قدم‌به‌قدم پیش برویم:

  • نور مناسب پیدا کنید: در نور طبیعی یا زیر چراغ‌های قوی، اختلاف رنگ را بهتر می‌بینید. زیر نور کم، همه چیز یک‌دست به نظر می‌رسد!
  • به تفاوت رنگ‌ها دقت کنید: اگر یک بخش از ماشین کمی روشن‌تر یا تیره‌تر از بقیه است، احتمالاً رنگ شده. گاهی اختلاف رنگ خیلی کم است، اما چشم‌تان را عادت دهید که آن را تشخیص دهد.
  • به انعکاس نور نگاه کنید: ماشین را از زوایای مختلف ببینید؛ اگر در یک قسمت انعکاس نور با موج‌های نامنظم همراه بود، یعنی آنجا رنگ دارد. یعنی با اینکه تکنیک‌های صافکاری PDR حرفه‌ای است، اما موج‌های بدنه ماشین، آن را لو می‌دهند!
  • خطوط درز و لبه‌ها را بررسی کنید: درها، کاپوت و صندوق عقب را چک کنید. اگر خط درزها خیلی ضخیم یا نامنظم باشد، آن قسمت احتمالاً دوباره رنگ شده است.
  • برچسب‌های کارخانه را بررسی کنید: معمولاً در قسمت‌هایی مثل ستون در یا داخل کاپوت خودروهای بدون رنگ، برچسب اصلی کارخانه وجود دارد. اگر این برچسب دیده نمی‌شود یا جدید به‌نظر می‌رسد، یعنی آن قسمت رنگ شده است. 
روش های تشخیص رنگ شدگی خودرو
روش های تشخیص رنگ شدگی خودرو

2.    تشخیص رنگ خودرو با آهنربا

گاهی وقت‌ها، یک آهنربای ساده می‌تواند رازهای بزرگی را از رنگ شدگی خودرو برملا کند! آهنربا به فلز می‌چسبد، اما به بتونه و رنگ اضافه نه. بنابراین، اگر یک قسمت از بدنه آهنربا را پس زد، یعنی آنجا داستانی وجود دارد. این روش سریع، راحت و بدون دردسر است، اما باید بدانید که چطور از آهنربا استفاده کنید.

مراحل تشخیص رنگ خودرو با آهنربا عبارت‌اند از:

  • انتخاب یک آهنربای کوچک و قوی: آهنربای یخچالی ضعیف به درد تشخیص رنگ خودرو با آهنربا نمی‌خورد! بهتر است یک گزینه قوی و کوچک داشته باشید. مثلاً از آهنربای نئودیمیومی که حسابی به فلز می‌چسبد؛ استفاده کنید. هر چه قوی‌تر، بهتر!
  • تست تشخیص رنگ خودرو با آهنربا روی قسمت‌های سالم: اول روی کاپوت یا سقف که معمولاً بدون رنگ‌شدگی است، امتحان کنید. این‌طوری متوجه می‌شوید که آهنربا چقدر قدرت دارد و روی فلز سالم چطور واکنش نشان می‌دهد.
  • حرکت دادن آهنربا روی نقاط مشکوک: حالا وقت تشخیص رنگ اصلی است! آهنربا را روی گلگیر، درها و سپر عقب بکشید. اگر جایی حس کردید که آهنربا شل‌وول شد یا افتاد، احتمالاً آن بخش بتونه خورده و رنگ شده است.
  • بررسی تغییر در میزان چسبندگی: در بخش‌های سالم، آهنربا محکم می‌چسبد. اما اگر در جایی انگار کم‌رَمَق شد و به‌زور خودش را نگه داشت، یعنی آنجا رنگ شده. یادتان نرود که بتونه و رنگ ضخیم، چسبندگی آهنربا را کاهش می‌دهند.
  • مقایسه بخش‌های مختلف خودرو: گاهی آهنربا در یک قسمت به‌خوبی می‌چسبد اما در قسمت دیگر نه. این شرایط یعنی آن نقطه خاص از ماشین، دارای چند لایه رنگ و بتونه است. در تشخیص رنگ خودرو با آهنربا همیشه مقایسه کنید تا به نتیجه درستی برسید! 

3.    تشخیص رنگ خودرو با گوشی

فکرش را بکنید، همین موبایلی که همیشه دستتان است، می‌تواند راز رنگ ماشین را فاش کند! دوربین گوشی در کنار یک چراغ قوه قوی، می‌تواند تفاوت رنگ خودرو را نشان دهد. خلاصه که گوشی شما یک ابزار حرفه‌ای تشخیص رنگ است!

برای تشخیص رنگ خودرو با گوشی، مراحل زیر را به ترتیب پشت سر بگذارید:

  • روشن کردن چراغ قوه: نور را به‌صورت مستقیم روی بدنه بگیرید. اگر در یک بخش نور پخش شد یا سایه افتاد، احتمالاً آن قسمت رنگ شده است.
  • استفاده از حالت ماکرو دوربین: دوربین را نزدیک بدنه ببرید. اگر موج‌های ریز یا تفاوت در ضخامت رنگ دیدید، یعنی کار از کار گذشته!
  • عکس گرفتن و مقایسه رنگ‌ها: از زوایای مختلف عکس بگیرید. گاهی در عکس، تفاوت رنگ بهتر از چشم دیده می‌شود. اگر در تصویر، بخش‌هایی غیرعادی به نظر می‌رسید، همان جا را دقیق‌تر بررسی کنید.
  • استفاده از اپلیکیشن‌های تشخیص رنگ: بعضی از اپلیکیشن‌ها مثل «کارشناس خودرو شو»، با کمک سنسورهای گوشی، تفاوت ضخامت رنگ را شناسایی می‌کنند. کافی است یک جست‌وجوی ساده در گوگل کنید و از اپلیکیشن‌های مناسب کمک بگیرید.

4.    تشخیص رنگ خودرو با دست کشیدن روی بدنه

گاهی تشخیصِ چشم کافی نیست و باید خیلی تخصصی دست‌به‌کار شد. به‌عنوان مثال، لمس کردن سطح بدنه می‌تواند اطلاعات جالبی درباره رنگ شدگی خودرو بدهد. کافی است دستتان را به‌آرامی روی بدنه بکشید تا تفاوت‌ها را حس کنید. سطح ماشین باید یک‌دست و صاف باشد، اما اگر قسمتی زبر، برجسته یا متفاوت بود، احتمالاً رنگ شدگی در کار است.

برای درک بهتر این روش تشخیص رنگ شدگی خودرو به جدول زیر نگاه کنید:

5.    نحوه تشخیص رنگ خودرو با تینر

تینِر یک ابزار حرفه‌ای است که رنگ فابریک و رنگ اضافه را از هم جدا می‌کند! به طور کلی، رنگ کارخانه‌ای در برابر تینر مقاوم است. اما رنگ‌های اضافه و غیرکارخانه‌ای، با یک دستمال آغشته به تینر، حل شده و پاک می‌شوند. این روش نیاز به دقت و تجربه کافی دارد، اما نتایجش غیرقابل انکار است!

مراحل نحوه تشخیص رنگ خودرو با تینر عبارت‌اند از:

  • انتخاب تینر مناسب و قوی
  • بررسی تغییر رنگ روی دستمال
  • آغشته کردن یک دستمال نرم به تینر
  • مقایسه نتیجه در بخش‌های مختلف خودرو
  • دستمال کشیدن آرام روی نقطه مشکوک به رنگ شدگی خودرو

6.    روش های تشخیص رنگ شدگی خودرو با استفاده از دستگاه

وقتی کار از چشمی دیدن و دست کشیدن و حتی آهنربا هم بگذرد، نوبت به استفاده از تکنولوژی می‌رسد. دستگاه تشخیص رنگ شدگی خودرو، مثل یک کارآگاه دیجیتالی، ضخامت رنگ را خیلی دقیق اندازه می‌گیرد.

در این روش معلوم می‌شود که ماشین فقط یک رنگ ساده دارد یا دنیای از بتونه و صافکاری، زیرش پنهان شده. در سال 1403، قیمت دستگاه تشخیص رنگ خودرو بین 557 تا 850 هزار تومان است.

دستگاه‌های تشخیص رنگ با اندازه‌گیری ضخامت رنگ در بخش‌های مختلف بدنه، اختلاف‌ها را نشان می‌دهند.

یعنی اگر رنگ کاپوت ۱۰۰ میکرون باشد ولی روی گلگیر ۳۰۰ میکرون، یعنی یک جای کار می‌لنگد. خلاصه، اگر می‌خواهید در خرید ماشین خیال‌تان راحت باشد، استفاده از دستگاه تشخیص رنگ بهترین روش است.

بررسی تفاوت رنگ قسمت‌های مختلف بدنه

گاهی رنگ ماشین از دور، یک‌دست به نظر می‌رسد، اما وقتی نزدیک می‌شوید، بعضی قسمت‌ها رنگ متفاوتی دارند.

اگر این اتفاق برایتان آشناست، یعنی که یک مرحله در تشخیص رنگ شدگی خودرو استاد شده‌اید! تفاوت رنگ در بخش‌های مختلف بدنه، نشانه مهمی است که رنگ شدگی خودرو را ثابت می‌کند. در ادامه، به بررسی هر قسمت از خودرو می‌پردازیم تا هیچ رنگ اضافه‌ای از چشم شما پنهان نماند.

·       بررسی دقیق گلگیر

به قول معروف، گلگیر مثل زره برای ماشین است. گلگیر، اولین جایی است که ضربه می‌خورد و اولین جایی است که صافکارها عاشقش هستند. اگر گلگیر ماشین رنگ‌شده باشد، یعنی قبلاً تصادف کرده و حالا با رنگ و بتونه سرپا مانده است. اما چطور این را بفهمیم؟

برای بررسی دقیق گلگیر کافی است مراحل زیر را طی کنید:

  • بررسی گلگیر از زوایای مختلف زیر نور
  • بررسی انعکاس نور روی سطح گلگیر خودرو
  • مقایسه رنگ گلگیر با درهای مجاور در خودرو
  • لمس کردن نقاط مختلف گلگیر برای حس کردن تفاوت سطح
  • استفاده از دستگاه تشخیص رنگ برای اندازه‌گیری ضخامت رنگ گلگیر 

·        بررسی لبه‌های کاپوت، صندوق و درها

لبه‌های کاپوت و صندوق خودرو، مثل حاشیه‌های یک تابلو نقاشی‌اند. یعنی اگر درست و یک‌دست باشند، این تابلو اصل است.

اما اگر رنگ‌شدگی داشته باشند، یعنی کار از کار گذشته! رنگ‌های اضافه، رد رنگ یا اختلاف ضخامت، نشانه‌هایی از صافکاری و رنگ هستند. اگر فکر می‌کنید یک ماشین بدون خط‌وخش پیدا کرده‌اید، حتماً این لبه‌ها را چک کنید. شاید زیر این قسمت‌ها رنگ‌های پنهانی نهفته شده باشد!

نگاهی به مراحل بررسی لبه‌های کاپوت، صندوق و درها:

  • نگاه دقیق به داخل لبه‌ها
  • بررسی خطوط رنگ و تفاوت ضخامت
  • لمس کردن و احساس زبری یا نرمی رنگ
  • توجه به پیچ‌ها و مهره‌ها برای نشانه‌های بازشدگی
  • استفاده از چراغ قوه برای دیدن رنگ‌های مخفی شده 

اثر سنباده‌کشی در بدنه خودرو

سنباده‌کشی یکی از مراحل آماده‌سازی سطح برای رنگ‌آمیزی است که با هدف یک‌دست کردن بدنه انجام می‌شود. اما این فرآیند اغلب نشانه‌هایی از خود برجای می‌گذارد که با دقت قابل تشخیص هستند. قسمت‌هایی که سنباده‌کشی شده‌اند را زیر نور مستقیم بگیرید.

هاله‌های نامحسوس، ناصافی‌های سطحی یا تفاوت در میزان انعکاس نور، رنگ شدگی خودرو را نشان می‌دهند. همچنین، در صورتی که سنباده‌کشی شدید باشد، با لمس سطح، زبریِ خفیفی احساس می‌کنید. همین علامت، نشان‌دهنده تعمیرات یا صافکاری قبل از رنگ است.

تفاوت ضخامت رنگ و تراکم رنگ

ضخامت و تراکم رنگ خودرو به‌طور استاندارد در کارخانه‌ها با دقت بالا کنترل می‌شود. اما در خودروهای رنگ‌شده، تغییر در ضخامت و یکنواختی پوشش به وجود می‌آید. این موضوع به‌خاطر تفاوت تعداد لایه‌های رنگ در این ماشین‌هاست.

برای درک بهتر تفاوت ضخامت رنگ و تراکم رنگ در خودرو به جدول زیر دقت کنید:

تفاوت رنگ‌آمیزی کارخانه‌ای با آبرنگ

اگر استانداردهای لازم رعایت نشوند، رنگ‌آمیزی مجدد خودرو با رنگ اصلی تفاوت دارد. یکی از نشانه‌های رنگ‌شدگی غیراستاندارد، یک‌دست نبودن رنگ و وجود هاله‌هایی شبیه به نقاشی آبرنگی است. این نشانه مهم، در زوایای مختلف، تغییر ظاهر می‌دهند و قابل تشخیص‌اند.

در جدول زیر، تفاوت رنگ‌آمیزی کارخانه‌ای خودرو با آبرنگ را مشاهده می‌کنید:

تفاوت لیسه‌گیری و رنگ مجدد

لیسه‌گیری یک روش ترمیم موضعی است. در این روش، سطح آسیب‌دیده خودرو با رنگ مخصوص پُر و سپس صافکاری می‌شود. اما این روش نسبت به رنگ‌آمیزی کامل تفاوت‌هایی دارد که با بررسی دقیق قابل شناسایی است. برای اینکه با تفاوت لیسه‌گیری و رنگ مجدد بدنه خودرو آشنا شوید، یک جدول مقایسه‌ای ترتیب داده‌ایم:

با توجه به این تفاوت‌ها و با بررسی دقیق بدنه، اطلاعات دقیقی از وضعیت رنگ خودرو به‌دست می‌آورید. همچنین، با استفاده از ابزارهای تشخیصی مثل ضخامت‌سنج دیجیتال هم می‌توان به این اطلاعات مهم رسید.

تعریف ماشین دور رنگ

ماشین «دور رنگ» یعنی ماشینی که بدنه‌اش دوباره رنگ‌آمیزی شده، اما ضربه نخورده یا تصادف سنگین نکرده است. این نوع خودروها معمولاً به دلایل خاصی توسط مالک قبلی، مجدداً رنگ شده‌اند. از جمله این دلایل باید به خرابی رنگ فابریک، خط و خش‌های متعدد یا تغییر رنگ اشاره کرد. 

اگرچه ماشین دور رنگ از نظر فنی ممکن است سالم باشد، اما ارزشش در بازار خودرو کم می‌شود. آن هم فقط به این دلیل که از شرایط فابریک کارخانه‌ای خارج شده است.

از جمله ویژگی‌های ماشین دور رنگ که باید بدانید:

  • رنگ‌آمیزی دوباره همه سطوح بدنه خودرو
  • وجود نداشتن آثار تصادف سنگین یا شاسی‌کشی
  • کاهش ارزش یا قیمت خودرو در بازار خرید و فروش
  • احتمال تفاوت جزئی در تناژ رنگ با رنگ فابریک کارخانه‌ای
  • نیاز به بررسی دقیق ضخامت رنگ برای تشخیص سلامت بدنه 

تأثیر رنگ‌شدگی روی قیمت خودرو

رنگ‌شدگی بدنه خودرو، حتی بدون سابقه تصادف، مثل یک راز پنهان در بازار خودرو است. خریداران معمولاً به دنبال ماشین‌هایی با رنگ فابریک هستند. چون باور دارند که رنگ‌شدگی ارزش خودرو را تا حد امکان کم می‌کند. حتی اگر رنگ جدید بهتر از رنگ کارخانه‌ای باشد، همچنان از دید بازار، ماشین دور رنگ ارزان‌تر است. البته، میزان افت قیمت ماشین رنگ شده به کیفیت رنگ‌آمیزی و میزان حساسیت خریداران بستگی دارد.

از طرفی، بعضی از خریداران که بودجه کم‌تری دارند، ماشین‌های دور رنگ را گزینه‌ای اقتصادی می‌بینند. این خودروها معمولاً از نظر فنی سالم‌اند و حتی قیمت مناسب‌تری نسبت به نمونه‌های مشابه با رنگ فابریک دارند. با این حال برای خرید چنین خودروهایی، باید ضخامت رنگ و خوردگی ماشین را خیلی خوب بررسی کرد.

نتیجه‌گیری

حالا که می‌دانید میزان افت قیمت ماشین رنگ شده چقدر بالاست، این مهارت را به فرصت تبدیل کنید! تشخیص رنگ، یک مهارت مهم در خرید، فروش و معامله کردن خودرو است. در نتیجه، می‌تواند از ضررهای مالی جلوگیری کند. چه به‌عنوان خریدار و چه فروشنده، آشنایی با وضعیت رنگ خودرو، به داشتن یک معامله‌ای هوشمندانه کمک می‌کند. 

سؤالات متداول

1.    چطور بفهمم یک ماشین دور رنگ است؟

 با استفاده از دستگاه تشخیص رنگ، بررسی ضخامت رنگ در قسمت‌های مختلف بدنه می‌توان دور رنگ بودن خودرو را تشخیص داد.

2.    تشخیص رنگ خودرو با گوشی چگونه انجام می‌شود؟

برای تشخیص رنگ خودرو با گوشی باید نور آن را روشن و بدنه را با دقت لمس کنید. همچنین، استفاده از اپلیکیشن‌های کاربردی برای تشخیص رنگ خودرو با گوشی هم پیشنهاد می‌شود.

3.    آیا خرید ماشین دور رنگ توصیه می‌شود؟

بستگی به شرایط خودرو دارد! اگر از نظر فنی سالم باشد و قیمت مناسبی داشته باشد، می‌تواند گزینه‌ای اقتصادی باشد. اما حتماً باید رنگ‌آمیزی را بررسی کنید تا از کیفیت آن مطمئن شوید.

4.    آیا ماشین دور رنگ تصادف داشته است؟

نه لزوماً! بسیاری از خودروهای دور رنگ فقط به دلیل خط‌وخش، آفتاب‌سوختگی یا تغییر رنگ توسط مالک قبلی دوباره رنگ شده‌اند و تصادف جدی نداشته‌اند.

5.    قیمت دستگاه تشخیص رنگ خودرو در سال 1403 چقدر است؟

در حال حاضر، قیمت دستگاه تشخیص رنگ خودرو بسته به نوع ماشین بین 557 تا 850 هزار تومان است.

6.    میزان افت قیمت ماشین رنگ شده نسبت به رنگ فابریک چقدر است؟

این تفاوت قیمت به مدل خودرو، کیفیت رنگ‌آمیزی و حساسیت بازار بستگی دارد. اما معمولاً میزان افت قیمت ماشین رنگ شده بین ۱۰ تا ۳۰ درصد ارزان‌تر از نمونه‌های فابریک است.

7.    آیا می‌توان ماشین دور رنگ را دوباره فروخت؟

بله، اما باید به خریداران اطلاع دهید که خودرو دور رنگ است. همچنین ممکن است زمان بیشتری برای فروش آن نیاز باشد، زیرا بسیاری از خریداران اولویت را به خودروهای با رنگ فابریک می‌دهند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هرشب 200 میلیون تومان جایزه‌ دبلنای تپسی

X