نگهداری باتری خودرو + نکات ضروری
باتری خودرو یکی از اجزای ماشین است که تمام شدن ناگهانیش میتواند مشکلساز باشد. اما نکاتی در مورد نگهداری باتری خودرو وجود دارد که کارایی مادامالعمرش را تضمین نمیکند اما میتواند باعث شود که تا مدتها نگران تمام شدن باتری ماشین نباشید.
نگهداری از باتری خودرو سخت نیست و اصلا هم وقت و انرژی از شما نمیگیرد، تنها باید حواستان به نکات مهم و تعیین کننده باشد؛ نکاتی که قصد داریم در این مطلب از بلاگ تپسی با شما به اشتراک بگذاریم، با ما همراه باشید.
باتری خودرو
در سیستم مهندسی پیچیده خودرو، باتری ماشین اصلیترین بخشی است که باید بشناسید. باتری خودرو همانطور که از اسمش مشخص است، انرژی مورد نیاز بخشهای مختلف ماشین را تامین میکند. باتری ماشین قابل شارژ است و ولتاژهای مختلفی دارد که انواع مختلفش بسته به نیاز خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. باتری به قدری نقش مهمی دارد که اختلال در عملکردش باعث خرابی دیگر بخشهای خودرو خواهد شد.
با این که باتری اهمیت بسیار بالایی در کارکرد بینقص ماشین دارد، ولی کم دردسر و کم استهلاک است. طول عمر مفید باتری خودرو به طور متوسط چهار سال است اما در برخی موارد ممکن است کمتر یا بیشتر هم دوام بیاورد. باتری ماشین در هر شرایط آب و هوایی کار میکند اما گاهی دچار مشکل سولفاته شدن میشود که البته قابل پیشگیری است.
علت خرابی باتری ماشین
خرابی باتری ماشین دلایل مختلفی دارد، از قدمت بالای آن نسبت به عمر مفید باتری گرفته تا اختلال در عملکرد آن باعث خراب شدن باتری میشود. دلایلی همچون:
- فرسودگی باتری
- خرابی سوئیچ رله
- روشن نکردن ماشین برای مدت طولانی
- رانندگی در ماسفت کوتاه
- خرابی دینام
- خرابی سیستم برق اتومبیل
- سرما و گرمای زیاد
- استفاده بیش از حد از باتری با روشن نگه داشتن رادیو، ضبط، چراغ های داخل ماشین، …
- عدم سرویس منظم
- قرار گرفتن تحت فشار، تکان و ضربه
- شارژ نامناسب
برای تشخیص خرابی باتری ماشین کار سختی در پیش ندارید. در چنین شرایطی معمولا اتومبیلتان استارت نمیخورد، چراغ نشانگر باتری مشکی یا سفید میشود، بدنه باتری حالت ترک، بادکردگی یا فرورفتگی پیدا میکند و نور صفحه کیلومتر ماشین کم و زیاد میشود.
استارت نخوردن بلافاصله ماشین و پخش شدن بویی شبیه به تخم مرغ در فضای ماشین از دیگر نشانههای خرابی باتری خودرو هستند.
انواع باتری ماشین
باتری ماشین را میتوان به هشت نوع زیر تقسیم کرد:
- باتریهای سرب اسیدی برقی؛ این باتریها به دلیل آببندی بودنش، با سرب اسیدی مهر و موم شده و به آن vrla یا sla نیز میگویند. قدیمیترین و رایجترین نوع باتری، همین نوع از باتری است.
- باتری نقره کلسیم؛ این نوع از باتری خودرو از فناوری باتری سرب اسیدی و محلول الکترولیت بهره میبرد. باتری نقره در دمای بالا انعطاف زیادی دارد و عمرش نسبت به باتریهای سرب اسیدی بالاتر است. این نوع از باتری معمولا در اثر آسیب به صفحات باتری یا سولفاته شدن خراب میشود.
- باتری مرطوب پیشرفته؛ نوعی باتری مهر و موم شده است که دو برابر عمر یک باتری معمولی کار میکند. همچنین توان این باتری بیشتر است و دوام و عملکرد بالاتری دارد.
- باتری ژل سلول؛ این باتری مثل باتری مرطوب است با این تفاوت که سرریز نمیشود. عمر بیشتری نسبت به نوع اولیه خود دارد و در برابر ضربه و لرزش مقاوم است.
- باتریهای برقی؛ این باتریها برای ماشینهای برقی و دوگانهسوز مناسب است و جنسی از لیتیوم یون دارد. البته در این نوع از باتری از سرب اسیدی به عنوان ذخیره ثانویه نیز استفاده میشود.
- باتری حصیری شیشهای جاذب؛ این باتری برای پشتیبانی از نیازهای انرژی الکتریکی بالاتر در وسایل نقلیه مدرن طراحی شده و عملکرد بسیار بهتری نسبت به انواع مرطوب و ژل سوختی دارد.
- باتری چرخه عمیق؛ نوعی باتری سرب اسیدی است که برای انرژی پایدار در دورههای طولانی طراحی شده است.
- باتری هیدروکسیل نیکل آهن؛ این باتری بیشتر مورد استفاده در خودروهای هیبریدی است و نسبت به لیتیوم یون، چرخه عمر طولانیتری دارد.
عمر باتری ماشین
عمر باتریهای مختلف بسته به نوعشان متفاوت است. گرچه عمر مفید هر باتری در مشخصات آن ذکر شده است. به صورت کلی، متوسط عمر هر باتری بین دو تا پنج سال است. اگر درست از باتری خود نگهداری کنید، تا بیشترین حد ممکن برایتان کار خواهد کرد.
نگهداری باتری ماشین
برای نگهداری از باتری ماشین به نکات زیر توجه کنید:
- باتری اتمی و اسیدی را به موقع شارژ کنید؛
- اگر باتری اسیدی دارید، هر هفته سطح الکترولین باتری را چک کنید؛
- اجازه ندهید به باتری و سرباتری ضربه وارد شود؛
- باتری را تمیز نگه دارید؛
- ماشین خود را در زیر سایه پارک کنید؛
- مواد شیمیایی یا قرص به باتری اضافه نکنید؛
- شوره اتصالات و زنگ زدگی باتری را پاک کنید؛
- اگر سطح مایع باتری پایین بود، کمی آب مقطر به آن اضافه کنید؛
- سطح آب باتری را اندازه نگه دارید؛
- زیر باتری یک تیوب قرار دهید و بست هایش را محکم کنید؛
- سوراخ درپوش باتری را روزانه بررسی کنید.
نگهداری از باتری ماشین در تابستان
روزهای گرم تابستان بیشترین آسیب را به ماشین وارد میکنند؛ گرمای هوا و خاموش و روشن شدنهای مکرر روی باتری اثر منفی می گذارند. برای این که باتری ماشین در تابستان کمترین آسیب را متحمل شود، نکات زیر را رعایت کنید:
- از باتری در برابر گرما محافظت کنید؛
- پشت سر هم استارت نزنید؛
- نگذارید که سر باتری سولفاته شود؛
- به باتری فشار نیاورید؛
- آب باتری را چک کنید؛
- دستگاههای برق را در زمان خاموشی به ماشین وصل نکنید؛
- مراقب باشید تا باتری خالی نشود.
با خواندن مقاله روش نگهداری ماشین در تابستان، میتوانید با نکات بیشتر در این مورد آشنا شوید.
روش های افزایش طول عمر باتری
برای این که عمر باتری خودرو خود را افزایش دهید، کار سختی پیش رو ندارید. تنها کافیست که به تمیز بودن باتری توجه کنید و یادتان نرود سوییچ را در زمان خاموش کردن، ببندید. استارت کمتری بزنید و اگر از ماشین استفاده نمیکنید، باتری آن را خارج کنید. باتری را به صورت کامل تخلیه و موتور خودرو را تنظیم کنید. همچنین سعی کنید که هیچ ضربهای به باتری ماشین وارد نشود.
روش های جلوگیری از خالی شدن باتری
برای جلوگیری از خالی شدن باتری، هفت نکته مهم وجود دارد که با رعایت و توجه به آنها، باتری ماشین تان خالی نخواهد کرد:
- یک بار استارت بزنید، پشت سر هم نباشد؛
- نشت باتری را چک کنید؛
- فراموش نکنید که سرویس به خموقع ماشین بسیار مهم است؛
- باتری را تمیز نگه دارید؛
- تجهیزات برقی را خاموش نگه دارید؛
- از ماشین به مدت طولانی استفاده نکنید؛
- در صورت عدم استفاده از ماشین، باتری را از آن خارج کنید.
مراقبت از باتری ماشین باعث افزایش طول عمر آن میشود
در مورد باتری ماشین، انواع آن و راههای مختلف نگهداری از آن برایتان گفتیم. در انتها تاکید میکنیم که اگر این بخش مهم خودرویتان خراب شده، حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید. اگر روش باتری به باتری خودرو موثر نبود، احتمالا باید باتری را تعویض کنید.
در انتها اگر سوالی دارید، میتوانید از ما بپرسید. اگر هم ماشین سالمی دارید، به خوبی از آن مراقبت میکنید و دوست دارید از آن درآمدی به دست بیاورید؛ می توانید با رفتن به صفحه ثبت نام راننده تپسی در کمتر از ده دقیقه عضوی از ناوگان این مجموعه شوید.