آموزش پنچرگیری موتورسیکلت + وسایل مورد نیاز
موتورسیکلت شما بسته به مدل آن، ممکن است لاستیک تیوبی و یا تیوبلس داشته باشد. به همین دلیل روشهای مختلفی برای پنچرگیری لاستیک آن وجود دارد و برای این کار هم به وسایل مختلفی نیاز دارید.
در این مقاله از بلاگ تپسی، ابتدا مهمترین وسایل پنچرگیری موتورسیکلت را برایتان معرفی خواهیم کرد و سپس قدمبهقدم به آموزش پنچرگیری موتورسیکلت هم برای لاستیکهای تیوبی و هم تیوبلس میپردازیم.
وسایل پنچرگیری موتورسیکلت
مثل تمامی قطعات موتورسیکلت که ممکن است خراب شوند و یا از کار بیفتند، لاستیک موتور شما هم ممکن است پنچر شود و نیاز به تعمیر و یا حتی در موارد شدید، نیاز به تعویض داشته باشد. پنچر شدن لاستیک موتورتان میتواند به دلایل مختلفی مانند برخورد با اشیای تیز، فرسودگی لاستیک، فشار هوای نامناسب، شرایط بد جاده، نگهداری نامناسب یا دمای بالا باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین موتورسیکلت برای پیک موتوری
از آنجاییکه موتورسیکلتها لاستیکهای مختلفی (تیوبی و تیوبلس) دارند، روشهای پنچرگیری آنها نیز متفاوت است. اما قبل از اینکه سراغ اصل مطلب برویم و به آموزش پنچرگیری موتورسیکلت بپردازیم، بهتر است بدانید که برای این کار به چه وسایلی نیاز دارید؟!
از اصلیترین وسایل پنچرگیری موتورسیکلت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آچارچرخ
- کیت پنچرگیری
- اهرم تایر
- تیوپ یدکی یا کیت تعمیر تیوپ
- پمپ دستی یا برقی
- کاردک
گام به گام با پنچرگیری موتورسیکلت
اگر تا به الان پنچرگیری لاستیک تیوبی موتورتان را خودتان انجام ندادهاید، نگران نباشید. در ادامه به سادهترین روش ممکن و فقط در ۵ مرحله، به آموزش پنچرگیری موتورسیکلت برای لاستیکهای تیوبی پرداختهایم:
1- جدا کردن اشپیل
اولین کاری که برای پنچرگیری لاستیک تیوبی موتورتان باید انجام دهید، جدا کردن اِشپیل است. اشپیل به قطعهای کوچک و معمولا فلزی گفته میشود که از آن برای قفل کردن و یا جلوگیری از باز شدن پیچ یا مهرههای لاستیک و دیگر قطعات مختلف در موتورسیکلت استفاده میکنیم.
برای جدا کردن این قطعه، با استفاده از انبردست یا ابزار مشابه باید قسمت خمیده آن را صاف کنید تا اشپیل جدا شود. پس از اینکه اشپیل را جدا کردید، میتوانید پیچها و مهرهها را هم باز کنید تا چرخ آزاد شود و لاستیک را جدا کنید.
بیشتر بخوانید: دلایل داغ شدن انجین موتورسیکلت
2- بازکردن زنجیر موتور
اگر لاستیک عقب موتور شما پنچر شده باشد، لازم است زنجیر را بهآرامی از دندههای جلو و عقب خارج و باز کنید تا لاستیک عقب هم جدا شود. پس از آزاد شدن لاستیک موتور، باید والو (دریچه هوا) آن را باز کنید تا باد لاستیک خارج شود.
3- بیرون آوردن تیوب لاستیک
در قدم بعدی برای پنچرگیری لاستیک تیوبی موتور خود، باید لاستیک موتور را از رینگ جدا کنید و تیوب داخل آن را بیرون آورید. برای این کار میتوانید از وسایلی مثل اهرم تایر یا تایر لِوِر استفاده کنید. پس از آنکه لاستیک از رینگ جدا شد، تیوب را با دست بهآرامی از داخل لاستیک بیرون بکشید. در این قسمت باید دقت کنید تا قسمت والو آسیب نبیند.
4- پیدا کردن سوراخ لاستیک
با گذراندن مراحل قبل، به اصلیترین و مهمترین بخش داستان، یعنی پیدا کردن سوراخ لاستیک میرسید! برای پیدا کردن سوراخ لاستیک میتوانید بادقت آن را بررسی کنید تا شاید سوراخ قابل دیدن باشد و یا حتی شاید بتوانید از صدای نشتی هوا، محل سوراخشده در لاستیک را پیدا کنید.
اما خیلی از مواقع به دلیل ریز بودن سوراخ لاستیک، پیدا کردن آن با چشم و یا حتی از روی صدا کار خیلی سختی است. اما جای نگرانی نیست و میتوانید از راههای دیگری مثل استفاده از مخلوط آب و صابون، محل آسیبدیده در لاستیک را پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: ۲۰ علت افت شتاب موتورسیکلت
برای این کار باید مخلوط آب و صابون را با استفاده از اسفنج یا دستمال روی سطح لاستیک آغشته کنید و لاستیک را کمی باد کنید. جایی که حبابهای صابون ظاهر میشوند، محل سوراخ لاستیک است.
5- ترمیم نقطه آسیبدیده
پس از اینکه متوجه شدید کجای لاستیک سوراخ شده است و به پنچرگیری نیاز دارد، لازم است لاستیک را تمیز کنید و مطمئن شوید که سطح اطراف سوراخ خشک و تمیز است.
همچنین لازم است سطح لاستیک را با استفاده از سنباده نرم یکدست کنید. سپس میتوانید از چسب مخصوص پنچرگیری برای چسباندن وصله برای ترمیم نقطه آسیبدیده استفاده کنید. برای اینکه وصله برروی محل آسیبدیده بهتر چسبانده شود، محل وصلهگیری را فشار دهید.
۵- جا انداختن تیوب در لاستیک
پس از اینکه مراحل گفتهشده را اجرا کردید، باید تیوب رو بهجای اولیه آن برگردانید. به همین خاطر باید ابتدا تیوب را بهآرامی باد کنید تا مقداری شکل دایرهای بگیرد و از پیچ خوردن آن جلوگیری شود. برای جا انداختن تیوب در لاستیک باید از نزدیکترین قسمت به والو (سوپاپ) شروع کنید و تیوب را بهطور یکنواخت در داخل لاستیک جا بندازید.
پنچرگیری لاستیک تیوبلس
تا به اینجا با مراحل پنچرگیری لاستیک تیوبی موتور آشنا شدید. اما ممکن است لاستیک موتور شما از نوع تیوبلس (بدون تیوب) باشد و آموزش پنچرگیری لاستیکهای تیوبی موتور به کار شما نیاید! به همین دلیل، این بار در ۴ مرحله اصلی، پنچرگیری لاستیک تیوبلس موتور را بررسی کردهایم.
بیشتر بخوانید: تفاوت موتورسیکلت انژکتوری و کاربراتوری چیست؟
1- پیدا کردن نقطه آسیبدیده
لاستیکهای موتورهای تیوبلس، تیوب ندارند و بهطور مستقیم بر روی رینگ نصب شدهاند. به همین دلیل برای پنچرگیری این لاستیکها هیچ نیازی به بیرون آوردن تیوب ندارید و باید مستقیم به سراغ اصل مطلب، یعنی پیدا کردن نقطه آسیبدیده بروید.
برای پیدا کردن این نقطه، مشابه پنچرگیری لاستیکهای تیوبی موتور، میتوانید با استفاده از آب و صابون یا غوطهورکردن لاستیک در آب محل خروج و نشتی هوا را پیدا کنید.
2- استفاده از کیت پنچرگیری
با کمک ابزارهایی که در کیت پنچرگیری خود دارید میتوانید لاستیک را تمیز کرده، سوراخ ایجاد شده را ببندید و از خروج هوا جلوگیری کنید. کیت پنچرگیری شامل ابزارهایی مثل نخ پنچرگیری، ابزار تمیزکننده، قلاویز، ابزار نخگذاری و غیره است.
3- جا انداختن فتیله
در پنچرگیری لاستیکهای تیوبلس موتور، منظورمان از جاانداختن فتیله یعنی با استفاده از نخ پنچرگیری سوراخ لاستیک را ببندید تا جلوی خروج هوا گرفته شود.
برای جاانداختن فتیله در لاستیک تیوبلس، باید اول محل سوراخ شدن لاستیک را تمیز و کمی گشاد کنید تا بتوانید فتیله را در آن قرار دهید. در مرحله بعدی باید فتیله را به چسب مخصوصی که در کیت پنچرگیری دارید آغشته کنید و در داخل محل آسیبدیده قرار دهید.
در این مرحله باید حتما حواستان باشد فتیلهی اضافی که از لاستیک بیرون مانده است را با قیچی یا کاتر برش دهید تا با سطح لاستیک همسطح شود.
4- باد کردن لاستیک
چونکه لاستیکهای موتورهای تیوبلس بدون تیوب هستند، دیگر حتی نیازی به باد کردن تیوب هم ندارید و فقط کافی است لاستیک را دوباره باد کنید و سر جای اولیه آن قرار دهید. با استفاده از ابزارهای مختلف مانند تلمبه یا کمپرسور میتوانید لاستیک موتورتان را باد کنید. همچنین باید حواستان باشد تا لاستیک فشار نرمالی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: آموزش تعویض روغن موتورسیکلت
پنچری لاستیک؛ بیدردسر و آسان
در این مطلب به آموزش پنچرگیری موتورسیکلت پرداختیم و وسایل مورد نیاز آن را نیز معرفی کردیم. به دلایل مختلف مانند برخورد با اشیای تیز، فرسودگی لاستیک و غیره ممکن است لاستیک شما پنچر شود. به همین دلیل باید همیشه وسایل پنچرگیری موتورسیکلت را همراه خود داشته باشید و مراحل پنچرگیری را متناسب با لاستیک خود بلد باشید.
سوالات متداول
۱- پنچرگیری لاستیک تیوبلس موتور چگونه انجام میشود؟ پنچرگیری لاستیک تیوبلس موتور شامل مراحلی مانند پیدا کردن نقطه آسیبدیده، استفاده از کیت پنچری، جا انداختن فتیله و باد کردن لاستیک است.
۲- برای پنچرگیری لاستیک موتور خود به چه وسایلی نیاز داریم؟ برای پنچرگیری لاستیک خود به وسایلی مانند کیت پنچرگیری، چسب، آچارچرخ، اهرم، سوهان و غیره نیاز دارید.